Weer en beste reistijd voor Senegal

Er komen in Senegal drie verschillende klimaattypes voor. In het zuidelijke deel van het land komt het tropisch savanneklimaat voor, in het noorden het woestijnklimaat en in het centrale deel een steppeklimaat. Het steppeklimaat wordt in het uiterste westen van het land sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Deze invloed zorgt ervoor dat het klimaat aan de kust van Senegal een stuk milder is dan in de andere delen van het land. De invloed van de Atlantische oceaan zorgt er echter ook voor dat de avonden vooral tijdens de Senegalese winterperiode behoorlijk kunnen afkoelen. Door de verschillende klimaatsoorten die in Senegal voorkomen komen er binnen het land behoorlijke temperatuurverschillen voor. Dit zorgt er zijn beurt weer voor dat Senegal verschillende gezichten heeft. Alle klimaatsoorten in Senegal kennen een regenperiode tijdens onze zomermaanden. De hoeveelheid neerslag verschilt wel sterk per regio.

Klimaatveranderingen

Door de aanhoudende klimaatveranderingen is het landschap van Senegal langzaam aan het veranderen. Er komen steeds meer droge gebieden en de savanne wordt steeds verder verdrongen door de woestijn en de steppe. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de leefgebieden van een groot aantal diersoorten die van nature voorkomen in Senegal steeds kleiner wordt.

Winterzon in Senegal

Ondanks het feit dat tijdens onze wintermaanden het ook winter is in Senegal behoort Senegal tot één van de meest aantrekkelijkste winterzonbestemmingen op slechts zes uur vliegen. Met name de kustgelegen en plaatsen van Senegal zoals Saly, Thies, M’bour en Somone lenen zich perfect voor een korte of lange winterzonvakantie. De temperaturen schommelen overdag rondom de dertig graden Celsius terwijl het in de avond en nacht afkoelt tot een graadje of twintig. Op sommige dagen als de wind uit een andere hoek komt kan de nachttemperatuur net iets lager liggen. Een vest of trui is dan zeker geen overbodige luxe. Tijdens de winterzonperiode is de temperatuur van het zeewater op zijn laagst. Gemiddeld ligt de watertemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. Dit is voor veel toeristen aan de lage kant. Gelukkig zijn de meeste zwembaden bij de hotels en resorts een stuk warmer.

Neerslag

Er is in Senegal een duidelijk herkenbare regenperiode. In de andere delen van het jaar is de neerslag in het land te verwaarlozen. De zuidelijke en westelijk gelegen delen van Senegal zien gemiddeld meer neerslag als de delen in het noorden en oosten van het land. De minste neerslag valt er in het grensgebied met Mauritanië, de meeste in het zuidelijkst gelegen en dus groenste deel van het land. Tijdens de regenperiode kunnen er behoorlijk stevige buien voorkomen die soms enkele uren duren. Omdat er weinig tot geen voorzieningen zijn om de overvloedige neerslag weg te werken kan het gevallen water voor de nodige overlast zorgen.

Temperaturen

De gemiddelde dagtemperaturen in Senegal zijn over het algemeen het hele jaar aangenaam te noemen. In het grootste deel van het land ligt de gemiddelde dagtemperatuur het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. Belangrijke uitzondering hierop is het noordelijke deel van Senegal, waar het woestijnklimaat heerst. Hier is de gemiddelde dagtemperatuur bijna het gehele jaar boven de vijfendertig graden Celsius en zijn uitschieters van vijftig graden en meer geen uitzondering. In de avond en nacht kan de gemiddelde temperatuur vooral in de kustgelegen plaatsen behoorlijk zakken. In sommige gevallen zelfs tot onder de twintig graden Celsius. Dit meestal door de invloed van de Atlantische Oceaan. In de binnenlanden zal het een stuk minder ver afkoelen. In het noordelijke deel komt de gemiddelde nachttemperatuur een groot deel van het jaar boven de dertig graden Celsius uit.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Senegal zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Senegal. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Senegal