Vervoer in en naar Senegal

Een reis naar Senegal begint voor de meeste toeristen met een vliegreis naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Dit vliegveld ligt op ongeveer twintig minuten rijden van de hoofdstad vandaan en ongeveer een half uur tot een uur van de meeste resorts en hotels. Een transfer vanaf het vliegveld kun je het gemakkelijkste doen met een bus of met één van de vele taxi’s die er aanwezig zijn. Het verdere vervoer in Senegal gebeurt in de meeste gevallen met taxi’s of bussen. Dit is de makkelijkste en goedkoopste manier om jezelf door Senegal te vervoeren. De locals maken in Senegal gebruik van busjes, deze vorm van openbaar vervoer is niet besteed aan de gemiddelde vakantieganger. Deze busjes zitten vaak propvol, degene die er binnen niet bij kunnen hangen aan de achterzijde.

Vliegen naar Senegal

In de wintermaanden is het mogelijk om met verschillende chartervluchten naar Senegal te vliegen. Dit gebeurt in de meeste gevallen in de vorm combinatievlucht. Tui combineert de vluchten naar Senegal eenmaal in de week met die naar het eiland Sal dat onderdeel is van Kaapverdië. Dit wil zeggen dat je op de heenvlucht als eerste uit het vliegtuig mag en je op de terugweg eerst naar Sal vliegt om daarna je weg naar huis te vervolgen. De heenreis zal ongeveer zes uur in beslag nemen. De terugreis zal, mede doordat je uit moet stappen en het vliegtuig schoongemaakt moet worden, ongeveer acht uur duren. Jammer genoeg wordt het merendeel van de chartervluchten naar Senegal uitgevoerd in kleinere vliegtuigen die normaal alleen voor vluchten binnen Europa gebruikt worden. Deze vliegtuigen hebben net iets minder comfort en geen entertainment aan boord. Wil je rechtstreeks naar Senegal vliegen dan kan dit met Brussel Airlines. De prijzen van de tickets zijn erg hoog.

Internationale luchthaven Léopold Sédar Senghor

Het belangrijkste vliegveld van Senegal is het Internationale luchthaven Blaise Diagne International Airport. Dit hypermoderne vliegveld is in 2017 geopend op ongeveer twintig minuten rijden van de hoofdstad Dakar. Het vorige vliegveld lag midden in Dakar en stond bekend als één van de slechte vliegvelden ter wereld. Het huidige vliegveld, dat vernoemd is naar de eerste president van Senegal, zet de bezoekers op het verkeerde been. Afgaand op het vliegveld lijkt Senegal een modern Afrikaans land. Zo gauw je het vliegveld uitloopt, zie je de oude taxi’s en transferbussen staan en weet je weer dat je in West-Afrika bent. Ondanks zijn moderne uitstraling en de allernieuwste snufjes die er te vinden zijn, verschilt de werkwijze op dit vliegveld niet veel van zijn verouderde voorganger. Zorg ervoor dat je op tijd op het vliegveld bent, de paspoortcontrole en de securitycheck kunnen behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Airport transfer

Indien je een pakketreis naar Senegal geboekt hebt dan zal er in de lobby een hostess op je staan te wachten die je naar je goede transfer-bus loodst. Dit zijn in de meeste gevallen nette van airco voorziene busjes die voor Europese begrippen wat oud lijken, maar voor Afrika vrij luxe en nieuw zijn. Afhankelijk van de ligging van je hotel zul je ergens tussen de vijfenveertig minuten tot een uur onderweg zijn. De meeste hotels liggen in de directe omgeving van Saly.

Taxi’s

Echte taxi’s zijn er niet in Senegal, wel wordt zo goed als iedere auto als taxi gebruikt. Sta je langs de kant van de weg, dan is het enige wat je moet doen je hand uitsteken en binnen een paar seconden stopt er een auto naast je die je voor een vooraf afgesproken bedrag naar je bestemming brengt. Zo gauw ze zien dat je een toerist bent gaat de prijs behoorlijk omhoog. Zet je onderhandelingen behoorlijk laag in, zodat je niet teveel betaald. De gemiddelde prijs voor een ritje van een half uur ligt voor toeristen ergens tussen de twee en drie euro. Als je een beetje kan onderhandelen kan het goedkoper, ben je minder vaardig dan zal je meer betalen. Kijk overigens wel goed in wat voor auto je stapt, een groot deel van de auto’s zijn rijp voor de sloop.

Huurauto

Omdat het nemen van taxi’s in Senegal erg goedkoop is, loont het in de meeste gevallen niet om zelf een auto te huren. Wil je dit toch dan kun je bij een aantal maatschappijen vooraf een auto huren. De prijzen voor een relatief nieuwe auto liggen zelfs voor een kleine auto behoorlijk hoog.

Autorijden in Senegal

Net als in de meeste West-Afrikaanse landen is het verkeer in Senegal behoorlijk chaotisch. Dit heeft vooral te maken met de vele verschillende soorten weggebruikers die je er tegenkomt. Van de paar goed doorgaande wegen maken niet alleen auto’s gebruik, maar ook vrachtauto’s, paard-en-wagen en fietsers. Deze optelsom zorgt ervoor dat er zeker in de buurt van de grote plaatsen en belangrijke kruispunten behoorlijke files kunnen staan. Er zijn in Senegal enkele tolwegen te vinden die alleen bedoeld zijn voor gemotoriseerd verkeer. Op deze wegen kun je zonder problemen van a naar b rijden. De Senegalezen zijn vrij gemakkelijk in het afslaan of invoegen, ze steken simpelweg hun hand uit en geven gas. Niemand kijkt hiervan op en er gebeuren zelden ongelukken. Ben je het Nederlandse verkeer gewend, dan zal je wat tijd nodig hebben om je aan te passen.

Openbaar vervoer

Voor de meeste westerse toeristen is het openbaar vervoer in Senegal geen optie. Nadat de spoorlijnen, die in het begin van de vorige eeuw waren aangelegd door de Fransen niet meer bruikbaar waren, is het vandaag de dag alleen nog mogelijk om van het busvervoer gebruik te maken. Dit is een hele goedkope manier van reizen, maar ook een erg oncomfortabele manier. Alleen de duurdere privébussen hebben iets meer comfort.

In Dakar is nu een metro te vinden die ervoor zorgt dat het verkeer in de stad iets is afgenomen. Tijdens de spitsuren is de metro van Dakar erg druk.

Fietsen en wandelen

Natuurlijk is het mogelijk om korte of lange fietstochten te maken in Senegal. Je moet dan wel over stalen zenuwen beschikken, omdat de meeste automobilisten het niet gewend zijn om rekening te houden met fietsers. Op de meeste plaatsen in het land zijn de wegen goed genoeg om er overheen te fietsen, toch is het fietsen op een mountainbike er aan te raden.

Korte en lange wandelingen kun je in Senegal zonder problemen maken. Onderweg zul je, zeker in de wat meer toeristische gebieden, met regelmaat aangesproken worden door mensen die iets aan je willen verkopen of die als gids willen dienen. Heb je hier geen behoefte aan dan kun je ze het beste vriendelijk groeten en daarna negeren. Uiteindelijk zullen ze vanzelf afdruipen. Op sommige plaatsen kan het handig zijn om een gids mee te nemen, al was het alleen maar zodat je door andere niet meer lastiggevallen wordt.