Steden en dorpen in Senegal

Er zijn in Senegal behoorlijk wat grote steden en plaatsen te vinden. De meeste voelen door de vele laagbouw en de oneindige smalle straatjes en paden niet echt aan als een stad. Uitzonderingen hierop zijn Dakar en Saint-Louis. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze twee steden gebouwd zijn door de Europeanen toen Senegal nog een Franse kolonie was. Bijna alle andere plaatsen in Senegal hebben niet echt een eigen identiteit en lijken soms geruisloos in elkaar over te lopen. Het merendeel van de grote steden en plaatsen liggen in het westen van het land in de directe nabijheid van de Atlantische Oceaan. In de dunbevolkte binnenlanden van Senegal zijn voornamelijk kleine dorpjes en gehuchten te vinden. Sommige van deze plaatsen in Senegal worden bewoond door de Peul, een nomadenvolk dat gedurende het jaar meerdere malen verhuist.

Dakar

Dakar is de grootste stad en hoofdstad van Senegal. De stad ligt op het schiereiland Kaap Verde niet te verwarren met het land Kaapverdië. Dakar kan gezien worden als de enige echte stad, volgens Europese begrippen, in Senegal. Dakar is gesticht door de Fransen in de tweede helft van de negentiende eeuw en werd aan het begin van de twintigste eeuw benoemd tot de hoofdstad van Frans-West-Afrika. Tot 1902 was Saint-Louis de hoofdstad geweest. Van de zestiende tot de negentiende eeuw was de plaats waar nu Dakar te vinden is, een belangrijke plaats voor de Afrikaanse slavenhandel. Vanaf het eiland Goree, dat net aan de kust van Dakar ligt, werden veel slaven richting Amerika verscheept.
Vandaag de dag is Dakar een moderne Afrikaanse stad dat zijn welvarende positie voornamelijk te danken heeft aan zijn havens. Belangrijkste bezienswaardigheden in en om Dakar zijn het presidentiële paleis, het monument voor de Afrikaanse wedergeboorte, het eiland Goree en de Cathedrale de Souvenir Dakar.

Pikine

Pikine is een oude voorstad van Dakar. De voorstad is te vinden ten oosten van het stadscentrum van Dakar. De voorstad Pikine stond vroeger bekend als de sloppenwijk van Dakar. De regering probeert hier door verschillende nieuwbouwprojecten verandering in aan te brengen. Dit is jammer genoeg een langzaam en geldverslindend proces. De omgeving van Pikine is opvallend groen, er wordt gebruikt voor de tuinbouw. Er worden onder andere voor de Nederlandse markt bestemde tuinbonen verbouwd. In het grootstedelijk gebied van Pikine wonen meer dan één miljoen mensen.

Guédiawaye

Guédiawaye is gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw als slaapstad. Het overgrote deel van de inwoners van deze voorstad van Dakar werkt in de hoofdstad en ze komen alleen in Guédiawaye om te eten en te slapen. Met meer dan driehonderdduizend inwoners hoort Guédiawaye tot de grotere plaatsen van Senegal.

M’bour

M’bour is een grote stad aan de Petite-Côte van Senegal. De stad met zijn beroemde vis- en versmarkt ligt op loopafstand van de toeristische badplaats Saly en ziet hierdoor behoorlijk wat toeristen. Het is vooral de vismarkt van M’bour die behoorlijk wat bekijks trekt. Tegen zonsondergang als de vissersboten terug naar het strand varen kun je er genieten van een bijzonder schouwspel. Kijk wel uit, want de vissers hebben het druk en lijken door iedereen heen te willen lopen. Wil je de markt bezoeken dan doe je er goed aan om even een gids te regelen. Deze kan je alle hoeken van de verschillende markten laten zien. Je komt dan op plaatsen waar je alleen nooit naartoe zou durven lopen.
Rondom M’bour zijn er prachtige stranden te vinden. De meeste zijn in gebruik als opslag van vissersboten. Deze stranden zijn vaak sterk vervuild met plastic en andere troep. Ga je iets verder weg bij M’bour, dan verandert dit en kun je weer zonder plastic van de Senegalese stranden genieten. Er zijn in de directe omgeving van M’bour redelijk wat hotels en vakantiehuizen te vinden.

Saint-Louis

De stad Saint-Louis is te vinden in het noordwesten van Senegal, niet ver van de grens met Mauritanië op de plaats waar de Sénégalrivier in de Atlantische Oceaan stroomt. Saint-Louis is lang de hoofdstad geweest van de kolonie Senegal en later ook van de Frans-West-Afrika. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat Saint-Louis lang één van de welvarendste steden van dit deel van Afrika is geweest. Al in de achttiende eeuw telde de stad meer dan tienduizend inwoners. Vanuit Saint-Louis werden ivoor, goud en slaven verhandeld. Nog steeds is het koloniale verleden van Saint-Louis goed zichtbaar in de stad. Overal kom je oude koloniale gebouwen met houten balustrades en smeedijzeren balkons tegen. Hoewel de stad op enkele uren rijden van de meeste toeristische badplaatsen ligt hebben veel toeristen deze stad hoog op hun verlanglijstje staan. Het eiland Saint-Louis is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

Saly

Saly is verreweg de populairste toeristische bestemming in Senegal. Zo goed als alle hotels en resorts die aangeboden worden in pakketreizen zijn te vinden in de directe omgeving van Saly. Hierdoor heeft Saly in de loop van de jaren een ander karakter gekregen dan de meeste steden in Senegal. Zo kom je in Saly grote supermarkten, casino’s en koffietentjes tegen die gericht zijn op de westerse toeristen. Ditzelfde geldt voor de meeste restaurants en souvenirwinkels. In het begin van deze eeuw is Saly meerdere malen in opspraak geweest vanwege het sekstoerisme. Door ingrijpen van de overheid is dit gedecimeerd. Er is geen overlast meer, maar is het nog niet helemaal verdwenen.
De meeste hotels en resorts in Saly zijn gebouwd volgens Europese standaarden waardoor je onder de Afrikaanse zon kunt genieten van Europese luxe. Bij de meeste resorts zijn er prachtige privéstranden en zwembaden te vinden.

Ziguinchor

De stad Ziguinchor is te vinden in het zuidwestelijke deel van Senegal in de gelijknamige regio Ziguinchor. Het is de grootste en belangrijkste stad in dit deel van het land. De stad is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw door de Portugezen op de oevers van de rivier de Casamanca. De stad wordt door mangrovebossen omsloten waardoor het een vrij onbereikbare stad is. De makkelijkste manier om naar Ziguinchor te reizen is via het water. In 2002 kwam de stad wereldwijd in het nieuws toen er een veerboot onderweg naar Dakar kapseisde. Dit koste aan meer dan 1.800 mensen het leven, waaronder twee Nederlanders.

Jaol-Fadiouth

Jaol-Fadiouth is een stad en een gemeenschap in het zuidwestelijke deel van Senegal. De stad ligt in het uiterste zuidelijke deel van de Petite-Côte. Jaol-Fadiouth is onderverdeeld in twee stukken, Jaol dat op het vaste land ligt en Fadiouth, een eiland voor de kust van Senegal. Het eiland is met het vaste land verbonden door middel van een brug. In Fadiouth is gemotoriseerd verkeer verboden waardoor er in het dorpje een heel andere vibe hangt dan in de andere plaatsen in Senegal. Het eiland heeft zich in de loop van de eeuwen gevormd door het afval van de schelpdieren die de inwoners van deze regio al vele eeuwen eten. Nog steeds worden de schelpen na verwerking op de grond gegooid waardoor het proces nog steeds doorgaat. Het is leuk om Fadiouth te bezoeken onder begeleiding van een gids. Bijzonder aan deze gemeenschap is dat katholieken en moslims er vredelievend met elkaar samenleven.

Touba

Touba is na Dakar de grootste stad van Senegal. Het is voor veel inwoners van Senegal de belangrijkste religieuze stad van het land. Touba is een heilige stad voor de Mouride broederschap, een onderdeel van de Soennitische tak van de Islam. De tombe van de oprichter van de Mouride, Amadou Bamba, staat in Touba. Naast zijn tombe is een indrukwekkende moskee gebouwd. Deze moskee heeft kenmerkende groene en blauwe koepels en vijf minaretten. De vijfde staat in het midden en is de grootste.
In de negentiende eeuw was Touba niet veel meer dan een geïsoleerde plaats in de wildernis. Na de dood van Cheikh Amadou Bamba in 1927 werd begonnen met de bouw van de moskee. Toen de bouw in 1964 voltooid werd woonden er slechts vijfduizend mensen in Touba. De aantrekkingskracht van de moskee was groot en het inwoneraantal is meer dan verhonderdvoudigd.Thiès

De stad Thiès is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De provincie Thiès is de belangrijkste toeristische regio van het land. Binnen de regio vallen de twee Atlantische kustgebieden de Grande-Côte en de toeristische Petite-Côte. Behalve wat overblijfselen van het koloniale verleden van Senegal, de lokale markt en een Arts & Crafts-centrum is er in Thiès niet veel te vinden. Volgens de laatste tellingen zouden er in Thiès meer dan 250.000 mensen wonen. Dit zou betekenen dat de stad bij de vijf grootste steden van Senegal hoort. De echte inwonerscijfers zijn veel hoger omdat niet alle inwoners precies vertellen hoeveel kinderen ze hebben. Thies ligt aan de N2, een belangrijke doorgaande weg in Senegal. De meeste inwoners van Thiès zijn werken in de tapijtindustrie of in de mijnen.

Somone

Somone is na Saly de populairste toeristische bestemming in Senegal. Dit dorpje ligt iets ten noorden van Saly en staat bekend als het kleine wat meer rustige broertje. Er zijn in Somone enkele wat kleinere hotels en resorts te vinden. De meeste beschikken over prachtige privéstranden waar je heerlijk kunt genieten van de Senegalese zon. Rondom de hotels en resorts zijn enkele straten te vinden waar restaurants en winkels zijn. De meeste restaurants in dit deel van Somone hebben zich aangepast aan de westerse toerist. Ten eerste zullen de prijzen er hoger liggen dan op andere plaatsen in het land, maar de kwaliteit van de spullen en de hygiëne is er ook hoger.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Somone is de Lagune de la Somone. Deze prachtige Lagune staat bekend om zijn bijzondere vogelsoorten en zijn mangrovebossen. De stranden in de omgeving van Somone zijn gevuld met strandtenten waar je heerlijke versgebakken vissen kunt krijgen.