Voor je op reis gaat naar Senegal is het handig om bepaalde dingen te weten. Een goede reisvoorbereiding is onmisbaar, zeker als je naar een ander continent vliegt. Want wat zijn nu precies de regels als je op vakantie wil in Senegal en hoe zit het nu met fooien, inentingen en kun je het kraanwater eigenlijk wel drinken? Op deze pagina hebben we allerlei interessante tips en reisinformatie verzameld die je verblijf in Senegal kunnen vergemakkelijken. We hebben geprobeerd om de informatie zo accuraat mogelijk weer te geven. Klopt er iets niet? Dan horen we het graag.
Handig om te weten
Reisdocumenten
Om Senegal te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Tot enkele jaren geleden was het nodig om een visum aan te vragen voor een vakantie in Senegal, dat is vandaag de dag niet meer. Je kunt dus zonder enige problemen naar Senegal afreizen.
Kraanwater
De kwaliteit van het kraanwater is slecht en zeker niet geschikt als drinkwater. Wel kun je er zonder problemen je tanden mee poetsen en koffie of thee mee zetten mits je het water eerst goed gekookt hebt. Zelfs dan heeft het kraanwater een strekte chloorsmaak.
Als drinkwater kun je het beste water in flessen gebruiken. Let hierbij wel altijd goed op waar het water vandaan komt en dat de verzegeling nog intact is. Niet al het water in flessen is er even goed van kwaliteit de beste plek om waterflessen te kopen is in de supermarkt. Lukt dit niet dan zijn er genoeg plaatsen langs de kant van de weg waar er je flesjes kunt kopen.
Drugs
Het bezitten, verkopen of het binnensmokkelen van drugs is ten strengste verboden. Er staan zware en lange gevangenisstraffen op het bezitten of verhandelen van drugs. Als toerist heb je grote kans om uit het land gezet te worden als je betrapt wordt met drugs op zak. Hoewel het streng verboden is, zul je als toerist toch regelmatig aangesproken worden om drugs te kopen. Dit gaat in de meeste gevallen om softdrugs.
Fooi
Senegal is een arm land en de mensen verdienen er weinig, gemiddeld ongeveer honderd euro of minder in de maand. Een fooi van één of twee euro is vaak al een verdubbeling van hun dagloon. Het is gebruikelijk om in restaurants en hotels fooi te geven aan het personeel. Daarnaast is het normaal om gidsen, taxichauffeurs en andere mensen die in de toeristische sector werken een kleine fooi te geven.
Inentingen
Wie op reis gaat naar Senegal kan zich het beste tegen een aantal ziektes laten inenten. Er zijn geen verplichte inentingen, een Cholerastempel is wel verplicht als je over land Senegal binnen reist. Aanbevolen wordt om een DTP, gele koorts en een hepatitis A vaccinatie te nemen. Er komt in Senegal malaria voor, malariapillen zijn dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast is het verstandig om antimuggenspray mee te nemen. Liefst met 40% DEET.
Taal
De officiële taal in Senegal is Frans. Zo goed als alle inwoners van het land zijn deze taal machtig. Naast het Frans worden er in Senegal een groot aantal dialecten gesproken, in totaal ongeveer dertig varianten. Het belangrijkste en meest gesproken is het Wolof andere gesproken dialecten zijn het Pulaar, Jola, Mandika, Serer en Bambara.
Elektriciteit
In Senegal wordt net als in Nederland gebruikgemaakt van het gangbare 220-240 volt wisselstroom. Hier kun je zonder problemen je elektrische apparaten op aansluiten. De stroom in Senegal is minder consequent als dat we in Nederland gewend zijn. Met regelmaat valt de stroom voor enkele minuten tot enkele uren uit. Hiervan zul je in de meeste resorts niet veel merken omdat deze allemaal uitgerust zijn met een aggregaat die na vijf minuten stroomuitval voor stroom zorgt.
De stopcontacten zijn niet overal gelijk; het is dus verstandig om een algemene reisstekker mee op reis te nemen.
Homoseksualiteit
Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal. Als toerist zal je niet worden opgesloten, maar het is verstandig om niet hand in hand over straat te lopen of elkaar in het openbaar te zoenen of aan te raken.
Sekstoerisme
Net als Gambia staat Senegal bekend om zijn sekstoerisme of tenminste in de media wordt veel aandacht besteed aan deze manier van vakantie vieren. Het beeld dat geschetst wordt dat je in Gambia alleen maar oudere dames met jonge Gambiaanse mannen ziet lopen is overdreven. Je mag het probleem ook niet ontkennen, want het komt er daadwerkelijk voor. Op het strand en in de restaurants kom je regelmatig dit soort stellen tegen. Anders dan in Gambia zie je het in Senegal ook andersom, oudere mannen die met jongere dames rondlopen. Aan het begin van deze eeuw had Senegal behoorlijk wat overlast van het sekstoerisme. Door hard ingrijpen van de overheid is de overlast een behoorlijk stuk teruggedrongen.
Feestdagen
Er worden in Senegal verdeeld over het jaar meerdere feestdagen gevierd de meeste van deze feestdagen hebben een religieus karakter. Tijdens de feestdagen zullen veel van de openbare instanties en winkels gesloten zijn of aangepaste openingstijden hebben.
De feestdagen met een vast datum zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
4 april – Onafhankelijkheidsdag
1 mei – Dag van de arbeid
15 Augustus – Maria-Hemelvaart
29 oktober – Magal de Touba
25 december – Kerst
Naast de feestdagen met een vaste datum zijn er ook een aantal variabele feestdagen in Senegal dit zijn:
Goede Vrijdag
Einde ramadan/suikerfeest
Dag van de offerande
Geboortedag van Mohammed
Geld
In Senegal wordt er betaald met de CFA-Frank BCEAO. Een CFA-Frank is vervolgens weer onderverdeeld in 100 centimes. CFA-Franks zijn er in munten van 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 250 en 500. Als toerist is de kans dat je de kleinere munten in handen krijgt klein. CFA-Franks zijn te krijgen in briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000.
Als je aan CFA-Franks wilt kopen kun je het beste euro’s wisselen bij één van de vele wisselkantoortjes die er zijn te vinden. Zorg er wel voor dat je goed over de wisselkoers onderhandelt, want ze proberen je standaard een lager tarief te geven. Pinautomaten zijn er nauwelijks te vinden en degene die er zijn stellen vaak een limiet aan het op te nemen bedrag.
Afdingen
Op markten en in sommige winkels is het normaal dat je afdingt in veel gevallen moet je proberen om ongeveer een derde van de originele vraagprijs te betalen. Bedenk wel dat de Senegalezen dit normaal gesproken zo goed als elke dag doen en er een stuk meer in bedreven zijn dan jij. Ze halen er alles bij om je z’n hoog mogelijke prijs te laten betalen. Uiteindelijk kun je zelf bepalen hoever je wilt gaan in het afdingen. Bevalt de prijs je niet kun je immers altijd naar een ander kraam of andere winkel.
Telefoon/wifi/internet
Het telefoonnetwerk van Senegal laat vaak te wensen over. Overal in het land heb je plekken waar er geen of slechte dekking is.
Tijdens ons bezoek aan Senegal liet mijn telefoon meerdere malen de melding geen service zien. De wifi in de meeste hotels en resorts is gratis. De kwaliteit laat op veel plaatsen de wensen over. Vooral tijdens de spitsuren op de wifi is bereik minimaal. De aangeboden netwerken zijn vaak onversleutelde netwerken, dus moet je wel uitkijken wat je bekijkt en achterlaat. De kosten voor het gebruik van dataroaming en het mobiele netwerk kunnen per provider sterk verschillen. Check voor vertrek de voorwaarden zodat je nooit voor onverwachte kosten kan komen te staan.
Openingstijden
Van echte vaste openingstijden is er niet echt sprake in Senegal. De meeste winkels en markten zijn dagelijks geopend van 07:00 tot 19:00 uur, maar dit kan per dag en per stad of dorp verschillen. Sommige bedrijven zoals banken en overheidsinstanties zijn tussen de middag gesloten. Veel van de bedrijven in Senegal zijn zes dagen per week geopend en sommige zelfs zeven.
Gezondheid
De gezondheidszorg in Senegal valt in geen enkel opzicht te vergelijken met die in Nederland. Toch kun je voor de meeste gevallen redelijk goed terecht bij de plaatselijke huisarts. Deze zullen in de meeste gevallen redelijk tot goed Engels spreken. Zijn er ernstigere dingen aan de hand, dan is de kans groot dat je vervoerd zal worden naar Nederland of één van de buurlanden. De kans is aanwezig dat je naar de Canarische Eilanden vervoerd wordt.
Tijdsverschil
Senegal hanteert de GMT 0:00 en kent geen zomertijd. Dat komt er in de praktijk op neer dat in de zomerperiode er twee uur tijdsverschil is en dat in de winterperiode dit verschil één uur is.
Veiligheid
Senegal hoort tot de veiligste landen in dit deel van Afrika. Toch zijn er enkele gebieden in het land waar je als toerist beter niet kunt komen. Denk hierbij aan de grensgebieden met Mali en Mauritanië. In dit gebied dat bekend staat als de Sahel komen met regelmaat aanslagen voor. Dan zijn er nog enkele wegen die je als toerist het beste kan mijden. Het gaat hierbij om N4 en de N5, op deze twee wegen worden soms gewapende overvallen gepleegd.
Net als in ieder land komen er in de buurt van toeristische bezienswaardigheden en populaire badplaatsen kleine criminele activiteiten voor. Denk hierbij aan zakkenrollen en overvallen. De kans dat het gebeurt, is klein, maar wel aanwezig.