Het eiland Gorée is te vinden voor de kust van Senegal, op ongeveer twintig minuten varen van de hoofdstad Dakar. Het eiland heeft ondanks zijn geringe grote een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Van de vijftiende tot de negentiende eeuw was het eiland Gorée het centrum van de internationale slavenhandel. Het eiland werd als een doorvoerplaats gebruikt voor tot slaaf gemaakten die vanaf het eiland verscheept werden naar Amerika. De precieze aantallen tot slaaf gemaakten die verscheept zijn vanaf het eiland, zijn niet bekend. Wat wel weten is dat er in totaal twaalf miljoen tot slaaf gemaakten vanaf de Afrikaanse westkust naar Amerika zijn verscheept.
Gorée
Gidsen op het eiland vertellen dat er miljoenen tot slaaf gemaakten vanaf het eiland verscheept zijn, later historisch onderzoek spreekt over enkele tienduizenden. Feit blijft dat de Europeanen Gorée gebruikte hebben voor de internationale slavenhandel en er op het eiland nog veel sporen uit deze donkere periode te vinden zijn.
We laten de haven van Dakar achter ons en vertrekken met de ferry naar het eiland Gorée.
Het duurt niet lang voordat het eiland in zicht komt, ongeveer twintig minuten na vertrek komen we aan in de kleurrijke haven van Gorée. Op de boot krijgen we al een klein voorproefje van wat we op het eiland allemaal gaan zien en meemaken, want de straatverkopers zijn zelfs op de boot al duidelijk aanwezig.
Over het plein bij de haven, via verschillende smalle straatjes loodst onze gids zich een weg over het eiland tot we uiteindelijk uitkomen bij het “Huis van de Slaven”.
Het Maison des Esclaves is nu een museum en een monument voor een van de donkerste bladzijdes uit de wereldgeschiedenis. Dit huis staat symbool voor de Atlantische slavenhandel die er bijna vier eeuwen heeft plaatsgevonden. Het huis is gebouwd in 1776 als plek waar de tot slaaf gemaakten gevangen werden gezet tot ze verscheept werden naar Amerika. In het Maison des Esclaves is nu nog goed te zien in wat voor erbarmelijke omstandigheden de gevangen genomen Afrikanen moesten wachten voordat ze aan de oversteek begonnen. De deur waarmee ze het huis verlieten staat bekend als de “door of no return”.
Vanaf deze droevige plaats lopen we via verschillende smalle straatjes naar het hoogste punt van het eiland. Op deze heuvel heb je een prachtig uitzicht hebt op de andere delen van Gorée. Tijdens de weg naar boven en op de top staan verschillende lokale kunstenaars hun kunstwerken te verkopen. Op de top zien we ook de kanonnen staan die gebruikt zijn voor de film “the Guns of Navaronne” en het Mémorial Gorée-Almadies.
Via de kleurrijke haven lopen we naar het Fort D’Estrees. De lokale bevolking zoekt ondertussen wat verkoeling in de Atlantische Oceaan.
Als laatste brengen we een bezoek aan het Fort D’Estrees. De eerste forten op Gorée werden gebouwd door de Nederlanders. Het waren de Portugezen die als eerste Europeanen het eiland hadden ontdekt, maar het was de West-Indische Compagnie die het eiland kochten van de lokale bevolking. Later zou het eiland nog in handen komen van de Engelsen en de Fransen. Het huidige Fort D’Estrees is in de achttiende eeuw gebouwd door de Fransen. In het fort is nu een klein museum te vinden dat de geschiedenis van het eiland verteld.