Excursies in Senegal

Wie meer van Senegal wil zien dan alleen maar het strand en het resort kan bij verschillende touroperators en gidsen excursies boeken. Het aanbod bij de verschillende gidsen verschilt niet veel van elkaar. De plaatsen, bezienswaardigheden en eilanden die aangedaan worden zijn vaak gelijk. Alleen de manier van vervoer kan per gids verschillen. Naast de gidsen die standaard samenwerken met de hotels en resorts kun je ook gebruikmaken van de “gidsen” die meestal rondom de hotels en op het strand hangen. Deze zijn vaak stukken goedkoper dan wanneer je bij een bureau een excursie afneemt. De kwaliteit van deze gidsen verschilt enorm. De onderstaande excursies zijn de populairste en leukste excursies die in Senegal te vinden zijn. De namen van de excursies kunnen per aanbieder verschillen, maar de inhoud is ongeveer hetzelfde.

Fadiouth eiland en Joal

Fadiouth eiland hoort wat ons betreft tot de mooiste en indrukwekkendste plaatsen van Senegal. Je begint de dag met een autorit naar Joal en het eiland. Deze rit zal afhankelijk van het verkeer één tot anderhalf uur in beslag nemen. Onderweg breng je nog een bezoek aan het geboortehuis van de Leopold Sedar Senghor, de eerste president van Senegal. De beheerder van het museumpje weet alles van de voormalige president en zijn familiegeschiedenis en wil al deze informatie graag delen.
Na dit bezoek is het nog een minuut of rijden naar Fadiouth. Hier staat een lokale gids op je te wachten. Deze gids neemt je mee over de brug die het eiland met het Senegalese vaste land verbindt. De gids loodst je door de smalle straatjes van het dorp en verteld onderweg alles over de geschiedenis van het eiland en zijn inwoners. Hoogtepunten zijn het bezoek aan de lokale markt, de kerk en het centrale plein. Daarna is het tijd geworden om het schelpeneiland te bezoeken. Dit “eiland” is eeuwenlang gebruikt door de vissers van het eiland en is tegenwoordig een begraafplaats. Bijzonder aan het eiland is dat er op het kerkhof christenen en islamieten te vinden zijn. Vervolgens ga je met een bootje naar een eiland toe waar vroeger het graan bewaard werd. Na de nodige eilandjes te hebben bezocht wordt je met dezelfde boot terug naar je busje gebracht.

De vismarkt van M’bour

Als je iets van het dagelijkse leven in Senegal wilt zien dan is de vismarkt van M’bour misschien wel de beste plek om dit te doen. Er worden verschillende excursies naar de markt aangeboden, maar je kunt de vismarkt en de andere markt vrij gemakkelijk zelf bezoeken. Het handige van een georganiseerde excursie is dat je al een gids bij je hebt en als je het zelf doet je een gids op de markt moet vinden. Nu is dit niet zo moeilijk. Zo gauw je de markt op loopt zijn er verschillende gidsen die zichzelf aan je aanbieden. Bedenk wel dat ze dit doen om wat geld bij te verdienen. Maak goede afspraken over wat je van hem verwacht en wat hij daarvoor terug kan krijgen. Het is niet verstandig om de markt zonder gids te bezoeken. Er lopen te veel mensen rond en het is er een enorme doolhof waardoor je zonder gids zeker weten zal verdwalen. Het beste moment van de dag om de markt van M’bour te bezoeken is aan het einde van de middag. Dan komen de bootjes met vis aan en kun je de vissers met grote bakken met de vers gevangen vis aan land zien komen. Vanaf Saly is het ongeveer 1,5 uur wandelen over het strand naar M’bour. Als je dit te ver vindt, kun je natuurlijk een taxi nemen.

Goed om te weten
– draag dichte schoenen, de markt kan behoorlijk vies zijn.
– mensen met een zwakke maag kunnen de vismarkt het beste overslaan.
– zorg ervoor dat je kleine coupures meeneemt, wisselen is vaak lastig.
– betaal je gids pas na de rondleiding en nadat hij een taxi voor je geregeld heeft.

Lagune de la Somone

Een uitstapje naar de Lagune de la Somone kun je vrij gemakkelijk zelf regelen. Je houdt een auto aan op straat, je onderhandelt wat over de prijs en in een half uur sta je in de Lagune. De entree is te vinden bij het Baobabhotel. Je komt uit bij prachtige witte zandstranden en Rastafari-tentjes die alleen met een kleine sloep te zijn bereiken. Je kunt je dag het beste starten met een boottocht door de lagune. Tijdens deze tocht kom je allerlei bijzondere vogelsoorten tegen, zoals pelikanen, de Senegal-ijsvogel en verschillende reiger- en meeuwensoorten. Tijdens de boottocht kom je langs een eeuwenoude Baobabboom die niet groeit. Volgens een lokale legende brengt deze boom geluk. Als je een schelp aan zijn takken hangt dan zouden al je wensen uit moeten komen. Na de boottocht laat je jezelf afzetten bij de Rastafari-tentjes waar je een paar uur heerlijk kunt genieten van het strand, het eten en de muziek.
Als het tijd is om terug te gaan laat je je met de boot weer gratis naar de overkant zetten en neem je de taxi weer terug naar je hotel.

Dakar, Gorée Island en het Pink Lake

Deze dagexcursie behoort tot de langste dagexcursies die aangeboden worden in de meeste hotels. De bus staat ’s morgens al om 07:00 voor het hotel te wachten. In ongeveer anderhalf uur wordt je vanuit Saly naar Dakar gereden. Onderweg stop je tweemaal voor een korte wandeling en wat foto’s. De eerste stop is bij de plaatselijk markt, de tweede op de boulevard van Dakar. Op de boulevard heb je al een prachtig uitzicht op Goree Island. Vanaf hier rijd je naar de haven van Dakar en ga je met de veerpont naar Goree. Op dit eiland krijg je van de gids een rondleiding van ongeveer twee uur. Tijdens deze rondleiding, kom je onder andere in het voormalige slavenhuis, de kerk van Goree en langs de vuurtoren van het eiland. De lunch bestaat uit een simpele maaltijd met uitzicht op de haven van Goree. Na de lunch heb je de keuze om wat souvenirs te kopen op de markt of je kunt het fort en museum van Goree bezoeken. Om 14:30 moet je weer met de boot terug naar Dakar om vervolgens naar het Pink Lake te rijden. Deze rit zal ongeveer een uurtje in beslag nemen. Je brengt eerst een bezoek aan het de zoutwinnerij bij het meer. Hier kun je zien hoe er zout uit het meer wordt gewonnen. Daarna is het tijd geworden om te zwemmen in het meer. Net als in de Dode Zee is het zoutgehalte in het meer zo hoog dat je er blijft drijven. Na het zwemmen wordt je afgespoeld met een paar emmers water.

Goed om te weten
– neem wat geld mee, want de drankjes in het restaurant en bij het Pink Lake moeten apart betaald worden.
– het kan op Goree eiland behoorlijk druk zijn. Let hier extra goed op je persoonlijke bezittingen.
– neem schone en droge kleding en een handdoek mee voor na het zwemmen.
– om met de boot van Dakar naar het Gorée te varen moet je een geldig identiteitsbewijs bijhebben.

Bandia

Tijdens deze excursie breng je een bezoek aan het natuurreservaat Bandia. Dit is zeker niet het mooiste natuurreservaat van Senegal, maar wel het enige op redelijke afstand van Saly en de andere populaire toeristische plaatsen. Het park ligt op ongeveer twintig minuten rijden van Saly. Je wordt opgehaald in een open truck of een grote monstertruck. Dit is afhankelijk van de grootte van je groep. Nadat je bent opgehaald rijd je naar het wildpark. In het park stapt een gids van het park in en ga je Bandia verkennen. Het park is in totaal 3.500 hectare groot en er loopt ongeveer vijftig kilometer aan zandweg door het park. De rondrit door het park neemt enkele uren in beslag. Tijdens deze rit kom je vrijwel zeker verschillende soorten antilopen, giraffes, zebra’s, apen, struisvogels, neushoornvogels, bijeneters en neushoorns tegen. De chauffeur stopt net zo vaak als dat het nodig is om alle foto’s te maken. De dieren zijn redelijk gewend aan de nieuwsgierige toeristen waardoor ze meestal niet wegrennen. Na de tocht door het park kun je bij het restaurant nog een kijkje nemen bij de krokodillen. Er lopen hier behoorlijk wat apen rond die getrainde dieven zijn, dus let op je spullen. Na een drankje ga je terug naar het hotel.

Goed om te weten:
– in de ochtend kan het koud zijn in de open truck, neem een vest mee.
– de wegen kunnen er erg stoffig zijn, houd hier qua kleding rekening mee.
– de dieren mogen niet gevoerd worden, jammer genoeg gebeurt dit wel veel.
– neem wat geld mee, want de drankjes in het restaurant moeten apart afgerekend worden.

Dorpen en Saloum delta

Voor deze dagexcursie wordt je bij je hotel opgehaald door een open truck of terreinwagen. Vanaf je hotel vertrek je in zuidelijke richting naar de stad M’bour. Hier worden in de lokale winkel enkele voorraden gekocht en cadeaus voor de dorpen die je gaat bezoeken. Tijdens de rit naar het eerste dorp ga je meerdere malen offroad en kom je op plekken waar je anders nooit zou komen. Na een goed uur rijden kom je bij een “dorpje” uit. Dit dorp bestaat uit een paar simpele hutten waar een man zijn vrouwen en al zijn kinderen wonen. Je krijgt de mogelijkheid om de simpele huizen te bezoeken en wat vragen te stellen. Daarna wordt er ceremonieel wat rijst, geld en andere benodigdheden aan het gezin gegeven. Het is goed om te weten dat er iedere keer een ander dorp bezocht wordt zodat iedereen van deze vorm van toerisme kan profiteren. Na een traditionele afscheidsdans rijd je door richting de mangrovebossen. Je gaat dan eerst een mooie boottocht maken door de mangrove. Onderweg kom je allerlei soorten watervogels tegen waaronder pelikanen. Na de boottocht krijg je in een nabijgelegen eco lodge een lunch aangeboden.
Na de lunch bezoek je leden van een Senegalese nomadenstam, die nog primitiever leven. Het tafereel van het eerste dorp wordt ongeveer herhaalt. Na het bezoek aan de stam gaan je terug richting je hotel. Je zult al met al ongeveer negen á tien uur kwijt zijn met deze excursie.

Goed om te weten:
– in de ochtend kan het koud zijn in de open truck, neem een vest mee
– je gaat op bezoek bij de armste inwoners van het land. Wil je eten, kleding of speelgoed weggeven dan is dit een goed moment.
– neem een hoed of pet mee voor op de boot , want de zon kan er behoorlijk branden
– er zijn onderweg weinig tot geen mogelijkheden voor een sanitaire stop
– neem wat geld mee, want het drankje tijdens de lunch moet apart afgerekend worden

Bush African Market

Deze halve dagexcursie neemt je mee naar één van de mooiste en drukste markten in het binnenland van Senegal. Op deze kleurrijke Afrikaanse markt is alles te koop; van eten, kruiden, specerijen tot kleding, auto-onderdelen en meubels. Het zijn over het algemeen de lokale boren die hun zelf geteelde producten verkopen op de markt. Daarnaast worden er behoorlijk wat huisnijverheid op de markt verkocht. Denk hierbij aan zelf gevlochten manden, houtsnijwerken en sieraden. Net als op veel plaatsen in Senegal en andere Afrikaanse landen moet je op de markt opletten waarvan je foto’s maakt. Het ongevraagd foto’s maken van de kleurrijke dames op de markt kan voor de nodige problemen zorgen. Meestal als je het vraagt, is het geen probleem, vaak willen ze er wel iets voor terug. Soms moet je iets kopen en andere keren willen ze een kleine fooi.

Bandia en het roze meer

Deze excursie is een combinatie van twee andere excursies en wijkt in grote lijnen niet heel veel af van een bezoek aan Bandia en het roze meer, zoals beschreven bij de andere excursies. Belangrijkste verschillen zijn dat er gegeten wordt in een restaurant in de buurt van het roze meer en dat je na een bezoek aan het roze meer nog een stuk over verlaten stranden gaat rijden met een open truck.

Lompoul Desert

Een bijzondere meerdaagse excursie in Senegal is een bezoek aan de Lompoul Desert. Tijdens deze woestijnexcursie slaap je in een tent in de woestijn en breng je een bezoek aan de stad Saint Louis, die terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De excursie begint met een lange busrit naar de rand van de woestijn waar een 4×4 op je staat te wachten. Na een woestijnrit van ongeveer twintig minuten kom je aan in het tentenkamp, waar je vriendelijk wordt ontvangen. De tenten zijn voorzien van een tweepersoonsbed, een eenpersoonsbed, een eenvoudige douche en een toilet. Dit kan per tentenkamp verschillen. Bij sommige tenten zich de douche en toilet in de tent, bij andere is er buiten een aparte ruimte hiervoor gemaakt. Ben je eenmaal geïnstalleerd in je tent, dan zijn er lekkere hangmatten te vinden en gezellige zitjes rondom de bar. Nadat je de zon hebt zien zakken in de zee van zand, kun je genieten van livemuziek en staat er een heerlijk lokaal diner op je te wachten. De avond sluit je af met een koud drankje, rondom een kampvuur onder een schitterende sterrenhemel.

Vergeet niet de wakker te zetten want de zonsopgang in de woestijn wil je niet missen. Na het ontbijt verlaat je het tentenkamp weer voor een kort bezoek aan Saint Louis. Tijdens de bustour kom je langs de zeven kilometer lange vismarkt en breng je een bezoek aan het koloniale centrum van de stad.

Goed om te weten:
– in de avond kan het koud zijn in de woestijn, neem een vest mee en een lange broek.
– er zijn onderweg weinig tot geen mogelijkheden voor een sanitaire stop.
– neem wat geld mee, want het drankjes in de woestijn moet apart afgerekend worden.