Bezienswaardigheden in Senegal

Er zijn in Senegal behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. De meeste bezienswaardigheden in het land zijn van natuurlijke of historische aard. Verwacht in Senegal geen musea of andere bezienswaardigheden zoals je ze in Europa gewend zijn. Alles in Senegal heeft een Afrikaans sausje. Dit heeft natuurlijk zijn eigen charme, maar staat vaak in schril contrast met wat wij in Nederland gewend zijn. Wat wel indrukwekkend is zijn de prachtige natuurparken en andere inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het merendeel van de excursies die in Senegal georganiseerd worden nemen je mee langs één of meerdere van de bekendste bezienswaardigheden in Senegal. De bezienswaardigheden op deze pagina zijn slechts een greep van wat Senegal allemaal te bieden heeft, maar behoren volgens ons tot de mooiste en drukstbezochte van het land.

Fadiouth eiland

Fadiouth eiland en de omliggende eilanden horen tot de mooiste bezienswaardigheden van Senegal. Het eiland, dat met zijn bijna negenduizend inwoners tot één van de drukst bevolkte eilanden ter wereld hoort, is eeuwen geleden gevormd door schelpen. Het waren de inwoners zelf die leefden van de in overvloed aanwezige schelpdieren. Het afval dat overbleef na het leeghalen van de schelpen vormde de basis van het huidige eiland. Nog steeds worden de schelpen na het leeghalen verdeel over Fadiouth waardoor het eiland langzaamaan steeds groter wordt. Het is leuk om het eiland te bezoeken met een lokale gids. Deze kun je vrij gemakkelijk huren bij het toeristenbureau voor de ingang van het eiland. Deze gidsen kunnen je alles vertellen over de oorsprong van Fadiouth en zijn omliggende eilanden.

Bandia

Bandia is een klein natuurpark in de omgeving van de toeristische badplaats Saly. Het is zeker niet het mooiste of grootste natuurpark van het land, maar wel het drukstbezochte. In het park zijn een groot deel van de wilde dieren te zien die in Senegal leven of geleefd hebben. Zo kom je er Bandia zebra’s, giraffes en neushoorns tegen terwijl deze al eeuwenlang niet meer in Senegal voorkomen. Doordat het Bandia game reserve een relatief klein park is van ongeveer 3500 hectare is de spotkans er groter dan in veel andere parken. De rangers weten meestal wel waar de meeste beesten zich op bepaalde momenten van de dag bevinden waardoor je de meeste inwoners van het park wel zal tegenkomen. Tijdens je bezoek aan het park zal je ook even stoppen bij een grote baobabboom en de krokodillenpoel.

meer foto’s en informatie over Bandia

Cathedrale de Souvenir Dakar

De Cathedrale de Souvenir Dakar is de grootste en belangrijkste kerk van Senegal. De kerk is te vinden midden in het centrum van Dakar en is gebouwd op de plaats waar vroeger een begraafplaats te vinden was. De kerk is gebouwd in de eerste helft van de vorige eeuw, maar heeft in de loop van de jaren behoorlijk wat veranderingen ondergaan. De buitenzijde van de kerk wordt gedomineerd door enkele Byzantijnse koepels. De kerk stelt in vergelijking met de meeste Europese kerken niet heel veel voor, maar is voor Senegalese begrippen enorm. De Cathedrale de Souvenir Dakar is tevens de zetel van de Senegalese Aartsbisschop.

Lago Rosa

Het Lago Rosa of het Roze Meer, is een zoutmeer in de omgeving van de stad Dakar. Het meer kan op sommige momenten van de dag behoorlijk roze opkleuren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid zout in het water en de aanwezigheid van roze plankton. De kleur van het meer is op zijn mooist bij zonnig weer met een lichte bries. Door beweging in het water wordt de kleur beter zichtbaar. Hat kan dus gebeuren dat tijdens je bezoek aan het meer je alleen een bruine kleur ziet en als de wind opsteekt de roze kleur wat duidelijker wordt. De lokale bevolking gebruikt het meer voor zoutwinning. De toeristen gebruiken het meer of in te zwemmen en te drijven. Na een plons in het Roze Meer is het wel noodzakelijk om daarna goed af te spoelen. Het Roze Meer dank zijn bekendheid voor een groot deel aan het feit dat de rally Parijs-Dakar jarenlang bij het meer is geëindigd.

Lagune de la Somone

De Lagune de la Somone is één van de mooiste en bekendste natuurlijke bezienswaardigheden aan de Senegalese Petite Côte. Vanuit Somone kun je met een boot de lagune verkennen. Tijdens deze tocht kom je allerlei verschillende soorten vogels tegen. De grootste kans om de verschillende vogels te zien heb je vroeg in de morgen bij het eerste licht. Let wel even op het tij, want bij eb zijn delen van de lagune niet of nauwelijks bereikbaar. De stranden in de directe omgeving van de lagune staan bekend als de mooiste van het land. Op de stranden zijn verschillende strandtentjes te vinden waar de reggaemuziek de boventoon voert.

Djoudj National Bird Santuary

Het Djoudj National Bird Santuary is te vinden in het noordwesten van Senegal, iets ten noordoosten van de stad Saint-Louis. Het park is opgericht in 1971 en is sinds 1981 terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Jaarlijks maken ongeveer drie miljoen vogels tijdens hun trek gebruik van het gebied. Er zijn tijdens tellingen meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten in het gebied. De meerderheid van de vogels wordt gevormd door enorme kolonies flamingo’s en de grootste pelikanenkolonie ter wereld. Naast de vele vogelsoorten komen er in het gebied ook apen, wilde zwijnen, krokodillen, jakhalzen en gazelles voor. Het park is een groot deel van het jaar geopend voor het publiek. Je kunt dan met een gids grote delen van het park verkennen. Het is zelfs mogelijk om in het park te overnachten. Tijdens het regenseizoen is het park gesloten.

Monument voor de Afrikaanse wedergeboorte

Het monument voor de Afrikaanse wedergeboorte is gebouwd ter ere van vijftig jaar Senegalese onafhankelijkheid. Het honderd meter hoge bronzen beeld is te vinden in de hoofdstad Dakar en kijkt uit over de Atlantische Oceaan. Het beeld is ontworpen door een Senegalese architect die zich liet inspireren door de Abdoulaye Wade, de toenmalige president van Senegal. Het pompeuze beeld is op veel weerstand gestuit bij de lokale bevolking. Vooral, omdat de schaars geklede mensen op het beeld niet passen bij de voornamelijk Islamitische bevolking van Senegal. De voormalige president nog steeds vijftig procent van de inkomsten van het beeld toegeëigend, omdat het zijn intellectueel eigendom zou zijn.

Goree Island

Goree Island is een klein eilandje voor de kust van Dakar. Het eiland dat vroeger werd gebruikt voor de slavenhandel is tegenwoordig één van de bekendste bezienswaardigheden van Senegal. Wegens zijn bewogen geschiedenis is het eiland opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Tijdens het toeristische seizoen brengen dagelijks enkele duizenden toeristen een bezoek aan het eiland en het dorp. De hoogtepunten van een bezoek aan Goree is het Maison des Esclaves, de plaats waar vroeger de slaven gevangengehouden werden. De andere delen van het eiland zijn gelukkig minder deprimerend. Zo kom je er allerlei soorten winkeltjes en kraampjes tegen en kun je een bezoek brengen de katholieke kerk. Op het hoogste punt van het eiland staan twee oude kanonnen. Deze kanonnen zijn gebruikt tijdens de opnames van de film “The guns of Navarone”. Tijdens de wandeling naar deze kanonnen kom je verschillende lokale kunstenaars tegen. Let wel op, want de laatste boot vertrekt redelijk vroeg en je wilt niet de nacht doorbrengen op het eiland.

Ngor eiland

Ngor eiland is te vinden op ongeveer 700 meter voor de kust van Dakar. Vanaf Dakar kun je met een klein traditioneel bootje naar het eiland toe om er te genieten van de prachtige stranden en de bijzondere kunst. Het eiland staat namelijk bekend als het kunstenaarseiland van Senegal. Veel plaatselijke artiesten zijn in de loop van de jaren naar Ngor verhuisd en hebben hier een aparte samenleving gevormd. Ngor eiland is tevens een populaire plek voor Surfers. De golven voor het eiland horen tot de beste van het land. De combinatie van de kunstenaars en surfers zorgen voor een unieke sfeer op het eiland.
Net als op de meeste plaatsen in Senegal kun je op Ngor niet lang rondlopen voordat de locals zich spontaan aanbieden als gids. Heb je hier geen zin in; loop dan gewoon door en beantwoord hun vragen met “no merci”. De meesten zullen uiteindelijk afdruipen. Een bezoek aan Ngor eiland is niet compleet zonder dat je er op het strand een vers gegrild visje hebt gegeten.

Steencirkels van Senegambia

De steencirkels van Senegambia zijn te vinden tussen de Gambiarivier en de Saloum delta op het grensgebied van Senegal en Gambia. De steencirkels in dit grensgebied zijn te vergelijken met de steencirkels die op verschillende plaatsen in Europa en Azië gevonden zijn. De precieze betekenis van de steencirkels is niet bekend, wel weten we dat ze altijd in de buurt van graven of grafheuvels gevonden zijn. De meest gebruikte theorie is dat de cirkels gebouwd werden bij graven van stamhoofden of leiders.
De Steencirkels van Senegambia zijn de grootste en complexte ter wereld. In het gebied zijn in totaal 93 verschillende cirkels gevonden. De grootste cirkel bestaat uit stenen die ieder meer dan tien ton wegen. In Gambia is een museum van deze bijzondere bezienswaardigheid te vinden. De steencirkels van Senegambia staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Saloum delta

De Saloum delta is een natuurgebied in het centraal westelijke deel van Senegal. Het vormt een deel de grens met buurland Gambia. De Saloum delta bestaat uit ongeveer tweehonderd grote en kleine eilanden met daartussen brak water. De eilanden worden al vele eeuwen bewoond door mensen die zich in leven wisten te houden door de vele schelpdieren die in het gebied leven. Een groot aantal van de huidige terpen zijn ontstaan door de restanten van deze schelpdieren. Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige van deze terpen al in de achtste eeuw werden gevormd. Een deel van de terpen werden vroeger gebruikt als grafheuvels. In de terpen zijn allerlei bijzondere ontdekkingen gedaan. Je kunt de Saloum delta met een boot verkennen. In de delta wonen flamingo’s, pelikanen, koningssternen, lepelaars en allerlei andere soorten watervogels.
De Saloum Delta is sinds 2011 terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Nationaal park Niokolo Koba

Het nationaal park Niokolo Koba is het grootste aaneengesloten natuurpark in het westen van Afrika. Het park werd in 1954 opgericht om de flora en fauna in het park te beschermen. In 1981 werd het Niokolo Koba park toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de Unesco. De staat van het park verslechterde in de jaren negentig, door aanhoudende inzet van verschillende organisaties is de bevolking geleerd hoe om te gaan met de natuur in het park. Het park is geopend voor het publiek in de winterperiode. In deze maanden heb je de grootste kans om wild te spotten. De meeste dieren leven dan in de omgeving van de waterpoelen. In het park wonen ongeveer 350 verschillende vogelsoorten en 80 verschillende zoogdieren. Je kunt er onder andere nijlpaarden, krokodillen, leeuwen en luipaarden spotten.

La Maison des Esclaves

Het Maison des Esclaves oftewel ‘het Slavenhuis’ is te vinden op het eiland Goree voor de kust van Dakar. Het eiland en vooral het huis werden in achttiende en negentiende eeuw gebruikt voor de slavenhandel. In het huis werden de slaven geketend aan de grond en drie maanden gevangengehouden voordat ze verscheept werden naar de nieuwe wereld. Volgens sommige verhalen zouden er vanaf Goree en het Maison des Esclaves meer dan tien miljoen slaven verscheept werden. Dit is door de grootte van het huis moeilijk te geloven. Studies hebben uitgewezen dat een groot deel van de verhalen die in het huis verteld worden met een korrel zout genomen moeten worden. Dit doet overigens niets af aan de verschrikkingen die in het huis door de verschillende machthebbers zijn gepleegd. Als je in de kleine cellen staat en hoort dat er tot dertig mannen aan de grond soms maandenlang werden vastgehouden tot ze verscheept werden, bekruipt je een gevoel van onbehagen. Degene die niet luisterden of probeerden te ontsnappen werden door de “door of no return” de zee ingetrokken en aan hun lot overgelaten.
Je kunt het Maison des Esclaves het beste onder begeleiding van een gids bezoeken, maar wees wel kritisch wat ze allemaal vertellen want niet alle verhalen berusten op waarheid.