Bandia

Een bezoek aan het natuurpark Bandia staat bij veel toeristen die Senegal bezoeken hoog op het verlanglijstje. Het is dan wel geen echt natuurreservaat zoals je ze tegenkomt in Kenia, Namibië of Tanzania, maar de kans dat je alle inwoners van het park tegenkomt is een stuk groter. Een excursie naar Bandia begint in de meeste gevallen met een transfer van je hotel naar het wildpark. Eenmaal daar aangekomen, verruil je de bus voor een safari-jeep en kan de tocht door het park beginnen. Als eerste wordt er gestopt bij het hok waar de hyena’s en de schildpadden wonen. Het terrein is simpelweg te klein om de hyena’s los rond te laten lopen, de wilde dieren populatie zou in rap tempo afnemen. De schildpadden hebben vers gras nodig en dat is niet het hele jaar voorradig in Bandia.

Na een korte stop gaat de gids op zoek naar de verschillende dieren die in het wildpark leven. Hoogtepunten zijn de giraffen, zebra’s en neushoorns, maar blijf tijdens de safaritocht wel goed opletten, want onderweg kom je allerlei leuke vogels, reptielen en andere dieren tegen. Tijdens ons bezoek aan het park hebben we geluk en komen we al snel een grote groep met giraffen tegen. Deze leven in verschillende grote kuddes verdeeld over het park. In totaal zouden er ongeveer zestig giraffen op het park wonen. De giraffe komt oorspronkelijk niet in Senegal voor. De giraffen die we in Bandia tegenkomen, leefden oorspronkelijk in Zuid-Afrika. Om de giraffenpopulatie in het park gezond te houden worden er met regelmaat uitwisselingen gedaan met andere wildparken in Afrika.

Daarna rijden we het park echt in en zien we allerlei verschillende wilde dieren.


Als we weer verder rijden komen we onderweg allerlei soorten antilopen tegen, waarvan twee mannetjes hun territorium aan het verdedigen zijn. Later komen we de zebra’s tegen die laten zien waarom ze zo opvallend gestreept zijn, want hoeveel Zebra’s staan er nu echt op de foto. Als klap op de vuurpijl zien we twee neushoorns die het flink met elkaar aan de stok hebben. Rondom de neushoorns ontstaat een hoop stof en het geklap van de hoorns tegen elkaar is goed hoorbaar.


We sluiten het bezoek aan Bandia af bij de krokodillenpoel. Vanaf het restaurant van het park heb je een goed uitzicht op de poel, waar de krokodillen proberen af te koelen. In de bomen rondom het restaurant zijn verschillende felgekleurde vogeltjes te spotten. Kijk wel uit want de apen die in het park leven, weten heel goed dat de toeristen minder oplettend zijn en voor je het weet ben je een deel van je bagage kwijt.